Hyrian uudessa 500 neliön kasvihuoneessa täysi tohina – ”Nuppuja on jo näkyvissä”

Hyrian uusi 500 neliön automaattisilla kastelujärjestelmillä varustettu kasvihuone on otettu syksyn aikana käyttöön opetusmaatila Uumossa. Nyt siellä kasvaa muun muassa joulumyyntiä varten 700 amarylliksen sipulia, jotka ruukutettiin pari viikkoa sitten.

Ammatillinen ohjaaja Sanna Rantanen esittelee Hyrian uudessa kasvihuoneesa sisätiloissa olevia kasvatuspöytiä, joita on noin kolmekymmentä.
Ammatillinen ohjaaja Sanna Rantanen esittelee Hyrian uudessa kasvihuoneesa viljelypöytiä, joita on noin 30.

Kasvihuoneessa on kaksi viljelyhuonetta. Amaryllikset juurrutetaan isommassa, lähes koko kasvihuoneen kattavassa viljelyhuoneessa noin 12 asteessa. Myöhemmin lämpötila nostetaan noin 24 asteeseen. Nyt amaryllikset ovat juurtumisvaiheessa.

– Nuppuja on jo näkyvissä, kertoo ammatillinen ohjaaja Sanna Rantanen.

Alkuvuodesta pienemmässä viljelyhuoneessa aletaan kasvattaa muun muassa tomaattia. Isompi tila jää erilaisten syötävien taimien kuten yrttien, mansikoiden, salaattien ja ryhmäkasvien viljelyyn.

Ensimmäiset salaatit syöty

– Opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan heille tärkeitä kasvintuotannon asioita kuten kylvöä, ruukutusta ja koulintaa. Ensimmäiset salaatit on jo viety Uumon opiskelijaravintolaan syötäväksi. Ne ovat olleet oikein maukkaita, Rantanen kehuu.

Vanhassa kasvihuoneessa jokainen kasvi kasteltiin käsin, nyt kastelun hoitaa automaattinen kastelujärjestelmä, joka nostaa veden 31 viljelypöydälle. Yksi kasvihuoneen pöytä on 8 neliön suuruinen.

– Opiskelijat laskivat, kuinka monta kasvia yhteen pöytään ja viljelyhuoneeseen mahtuu. Ruukkukoosta riippuen yhdelle pöydälle mahtuu 100 – 300 kasvia, Rantanen tarkentaa.

Amppeleita varten on tippukastelujärjestelmä, jossa lannoiteliuos johdetaan kasviin tikkua pitkin.

– Tämä helpottaa työtä huomattavasti.

Hyrian Hyvinkäänkylässä sijaitseva kasvihuone ulkoa kuvattuna.
Hyrian uudessa kasvihuoneessa on 500 neliötä ja 31 viljelypöytää, joista kullekin mahtuu 100 – 300 kasvia ruukkukoosta riippuen.